تاریخ: ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۶:۳۴
بازدید: ۱۸۷
کد خبر: ۲۹۶۰۱۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

خبر خوب| پایان دلتنگی سنگ‌های معدنی سنگرود

خبر خوب| پایان دلتنگی سنگ‌های معدنی سنگرود
‌می‌متالز - مردم منطقه در کنار سنگ‌های معدنی سنگرود که سال‌هاست دلشان تنگ دستان کارگران منطقه شده بود، حالا می‌توانند پس از سال‌ها چشم‌انتظاری شاهد بازگشایی معدن و رونق دوباره کار و کارگری باشند.

به گزارش می‌متالز، هزار و ۵۰۰ نفر اُمیدشان را گره زده بودند به سنگ‌ها، سنگ‌هایی از دل معدن، معدنی که شده بود واسطه روزی خانواده‌هایشان، اما فقط تا ۱۹ سال ...

خبر خوب| پایان دلتنگی سنگ‌های معدنی سنگرود


محل کارشان معدن سنگرود بود، سنگرود در منطقه فاراب عمارلوی شهرستان رودبار یعنی در فاصله ۱۱۵ کیلومتری شمال قزوین و ۲۵ کیلومتری شرق شهر لوشان قرار داشت با ۲۶ هکتار وسعت، اما آن روز‌ها که اوج کارشان بود یک به یک اخراج یا به نحوری بازنشسته شدند! قصه سنگ‌ها و آدم‌ها داشت به پایان می‌رسید، آن هم بدون هیچ دلیل موجهی.

معدن جوان که در ۱۹ سالگی به خواب رفت

اما معدن با سنگ‌ها قصه‌های دیگری داشت، معدنی که در سال ۱۳۵۰ متولد شده و در سال ۱۳۶۹ و در اوج جوانی و ثمردهی داشت به اغما می‌رفت، اغمایی قریب به ۳۲ سال ...

معدن ظرفیت داشت، ظرفیتی عظیم برای روزی‌رسانی که از جانب خدای سنگ‌ها به او عطا شده بود، مشاغلی که می‌توانست دستگیر خانواده‌های گیلانی و به خصوص رودباری شود، رودباری که همواره مظلوم بود.

۲۴ سال از اغمای معدن گذشت، سنگ‌ها به خواب رفته بودند، معدنی که می‌توانست در آن سال ۴۳ ساله باشد، اما در سال ۱۳۹۳ سازمان خصوصی‌سازی بحث انحلال معدن سنگرود را مطرح کرد و این معدن منحل شد، می‌گویند بهره‌بردار قبلی سنگ‌های بی‌زبان، انصراف داده بود (شرکت زغال سنگ البرز غربی) و بر اساس مصوبه هیئت واگذاری سازمان خصوصی‌سازی متوقف شد.

پورحیدری، که در حال حاضر نیز مدیرکل صمت گیلان است در ۱۲ مرداد ۱۴۰۱ گفته بود که این معدن پس از تعیین تکلیف وضعیت کارگران و واگذاری جهت بهره‌برداری براساس رأی شورای عالی معادن از طریق فرایند مزایده در سال ۱۳۹۹ به شرکت برنده صورت پذیرفته و بر این اساس شرکت و بهره‌بردار قبلی موظف بود تمامی امکانات معدن سنگرود را در اختیار بهره‌بردار جدید قرار دهد.

هفته آینده‌ای که ۷ ماهه شد! اما شد

در ۱۲ مرداد ۱۴۰۱، پورحیدری خبر خوشی از آغاز به کار معدن سنگرود تا هفته بعد را داده بود، یعنی ۱۹ مرداد ۱۴۰۱، که در این داستان استاندار گیلان نیز عزم جدی برای احیای این واحد صنعتی از خود نشان داده بود، تمامی کارگرانی که روزی با سنگ‌های این معدن زندگی کرده بودند و خانواده‌های آنان و تمامی اهالی رودبار چشم انتظار این راه‌اندازی بودند.

گویا سنگ‌های معدن دست به یکی کرده بودند، طاقتشان طاق شده بود، شاید دلتنگ کارگران بودند، شاید نگران آینده معدن، صدایشان به مردم شهرستان رسید، مردم هم‌صدای سنگ‌ها شدند و مطالبه‌ای عمومی برای احیای معدن سنگرود شکل گرفت.

خبر خوب| پایان دلتنگی سنگ‌های معدنی سنگرود

«معدن سنگرود یک ظرفیت عظیم در استان گیلان است که توجه به آن منجر به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در گیلان می‌شود لذا با تلاش‌های صورت گرفته این معدن پس احراز صلاحیت دقیق، به بهره‌بردار جدید واگذار می‌شود.» این سخنان استاندار گیلان در هفتم شهریور ۱۴۰۱ است که درخصوص احیای معدن سنگرود گفته بود.

اما پس از گذشت دو ماه از وعده راه‌اندازی این معدن توسط مدیرکل صمت گیلان معدن سنگرود همچنان در اغما بود و ظرفیت بی‌نظیر این واحد حالا در خاموشی ماند.

سعید اخلاقی معاون صنایع و معادن اداره کل صمت گیلان نیز در مهر ماه امسال گفته بود که به دنبال برگزاری مزایده در چارچوب آرای شورای عالی معادن در سال ۹۹ نسبت به تعیین شرکتی جهت احیای مجموعه معدن سنگرود اقدام شد، اما به علت برخی مشکلات حقوقی به ویژه در زمینهٔ ارزیابی اموال موجود و اختلافات فی‌مابین بهره‌بردار قدیم و برنده مزایده، تاکنون نتیجه مطلوبی حاصل نشده است.

رهبر انقلاب: معادن جایگزین‌های درآمد‌های نفتی

مطابق رهنمود‌های مقام معظم رهبری، معادن از اولویت‌های تعیین‌کننده در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی برخوردارند و حتی به‌عنوان یکی از جایگزین‌های درآمد‌های نفتی از آنان نام برده می‌شود، بنابراین آن‌طور که اخلاقی می‌گفت، در آن ماه‌ها مدیران و مسؤولان استانی سعی در اتخاذ تصمیمات جدی برای خروج از بن بست احیای سنگرود داشتند.

معدن و مردم هنوز چشم انتظار بودند، جلسات برگزار می‌شد و توافقاتی نیز حاصل، می‌گفتند زمینه شروع فعالیت بخش خصوصی در محدوده معدن به‌زودی فراهم خواهد شد و در فاز نخست با تمرکز بر عملیات اکتشاف تکمیلی و شناسایی ذخایر موجود اعم از زغال‌سنگ، خاک نسوز و سنگ لاشه نسبت به تهیه طرح و بهره‌برداری علمی و فنی اقدام شود و سپس فعالیت‌های استمزاجی و ایجاد صنایع پایین‌دستی وابسته به آن نیز برخی فعالیت‌های جانبی مانند ژئوتوریسم که از حوزه‌های نو در بخش معدنی است در دستور کار قرار گیرد.

احیای معدن مساوی بود با احیای زندگی، مردم منطقه و کارگران سال‌ها منتظر این احیا بودند و حالا نیز چشم انتظار عملی شدن وعده مسؤولان، اما خبری از ملاقات کارگران با سنگ‌های معدن نشد!

معاون صمت گیلان متذکر شده بود که در صورت عدم پیشرفت برنامه بخش خصوصی، مراتب اقدامات قانونی مانند ضبط تضامین، خلع‌یَد و دیگر اقدامات نیز تمهید شده تا مجدداََ شاهد تجربیات نامطلوب گذشته در خصوص واگذاری‌ها نباشیم.

انتظارِ ۲۰ هزار نفره!

وقتی با مردم محلی صحبت می‌کردیم یکی از محلی‌ها می‌گفت: «حدود ۲۰ هزار نفر از اهالی شهر و روستا‌های هم‌جوار این واحد معدنی در مناطق فاراب و خورگام عمارلو در انتظار حل مشکلات و رفعِ موانع راه‌اندازی معدن هستند چرا که موجب می‌شود جوانان بیکار منطقه در همین واحد مشغول به کار شوند.»

تعطیلی معدن و خواب چندین ساله سنگ‌ها صدمات جبران‌ناپذیری را به خانواده‌های عمارلویی، فارابی و دیگر مناطق رودبار وارد کرد و بار دیگر مظلومیت جنوبی‌ترین نقطه گیلان را به گیلانی‌ها نشان داد چراکه اشتغال مردم منطقه در سال‌های گذشته تنها از طریق این معدن تأمین می‌شد، اما امروز اغلب جوانان این منطقه برای کار به شهر‌های دیگر مهاجرت می‌کنند و گویا امیدی به ملاقات دوباره با سنگرود ندارند.

لبخند مقدسی که هفت سال طول کشید

هفت عدد مقدسی است، شاید این تنها فرصت سنگ‌ها برای زندگی باشد و آخرین زمان برای مردم رودبار برای دیدن مجدد معدن، اکنون هفت ماه از وعده‌های اولیه احیای این واحد می‌گذرد و چشم‌ها و گوش‌ها منتظر صدایی از آغاز به کار معدن سنگرود هستند.

سنگرود احیا شد/سنگ‌ها و مردم خندیدند

اما امروز شاهد لبخندی بودیم که بر لبان رودباری‌ها نشست. عباسی، استاندار گیلان امروز به معدن سنگرود سفر کرد، او که در تابستان نیز از این واحد بازدید کرده بود و تحت تأثیر مظلومیت این بخش قرار گرفته بود نیز برای احیای این واحد تولیدی عزم خود را جزم کرد تا امروز پس از سال‌ها این معدن که چشم امید مردم رودبار بود با واگذاری به شرکت "پل راه نامی" احیا شود.

خبر خوب| پایان دلتنگی سنگ‌های معدنی سنگرود

استاندار گیلان در جریان احیای این واحد صنعتی در عمارلوی رودبار در مسجد المهدی (عج) این منطقه به سخنرانی ایستاد و به درد و دل یکی از بازنشستگان این معدن گوش سپرد.

خبر خوب| پایان دلتنگی سنگ‌های معدنی سنگرود


این پیرمرد مجاهد با ذوقی که از احیای معدن سنگرود داشت و برقی که بر چشمان مهربان، اُمیدوار و منتظرش نشسته بود دیگر تمام این سال‌های محروم را به یاد نیاورد و با خوشحالی گفت: «از اینکه درد ما را درک کردید خوشحالیم و از همه کسانی که در این مسیر احیا تلاش کردند قدردانی می‌کنیم»

او دیگر تقاضایی برای خودش نداشت، دلش نمی‌خواست خودش یا اطرافیانش سهمی از این افتتاح مسرت بخش داشته باشند، اما می‌گفت: «من با یک لقمه نان و پنیر هم می‌توانم سر کنم، اما جوان امروز با ما فرق دارد، امیدوارم جوانان همین منطقه در معدن شروع به فعالیت کنند تا اندکی از حجم بیکاری مردم و جوانان این منطقه کاسته شود.»

این معدن به گفته استاندار گیلان نیاز به اکتشاف ندارد و با بهره‌برداری آن می‌توان خاک نسوز، زغال سنگ و پوچینی استخراج کرد.

خبر خوب| پایان دلتنگی سنگ‌های معدنی سنگرود

خبر خوب استاندار برای خانه‌دار شدن کارگران سنگرود

اما خبر خوب دیگری که در پی احیای معدن سنگرود به اهالی منطقه رسید قول استاندار گیلان در این بین بود، عباسی به مردم و کارگران سنگرود قول داد که به فوریت با پیگیری معاون عمرانی استانداری گیلان با اعطای وام و تسهیلات در خصوص ارائه مسکن ملی به کارگران منطقه و سکونت در همان منطقه علاوه بر کمک به کارگران و نیز ادای دِینی که برای تأخیر در احیای این واحد صنعتی نسبت به کارگران معدن داشتند موجب افزایش سکونت در روستا و کمک به فرزندآوری نیز باشد.

سنگ است و جان سخت! تاب می‌آورد تمام اقلیم‌ها را، سنگ‌های معدن سنگرود این را به خوبی اثبات کردند، آن‌ها به ما درس استقامت و صبوری دادند، که گر صبر کنی ز غوره حلوا سازی و امروز شکیبایی سنگ‌ها نتیجه داد و درب معدن را به روی آرزومندان باز کردند و همراه شدند با کارگران و تمامی گنج‌هایشان را برای استخراج دوباره در سبدی از مهربانی و شکوفایی تقدیم کارگران معدن سنگرود کردند.

منبع: خبرگزاری فارس

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده